Tuniská kuchyně je jednou z nejvíce rozmanitých a chutných kuchyní na světě. Ovlivněna středomořskou, arabskou, berberskou a francouzskou kuchyní, nabízí tuniská kuchyně širokou škálu chutí a ingrediencí. Při návštěvě Tuniska byste měli ochutnat následujících 12 tradičních pokrmů, které odrážejí bohatství této kultury a kulinářských tradic.
Kuskus
Kuskus je nejoblíbenějším pokrmem v Tunisku a zároveň národním jídlem. Je vyroben z drobných kuliček z pšeničné krupice, které jsou napařené a pak smíchány se zeleninou, masem nebo rybami a ochuceny tradičními tuniskými kořením, jako je karaway, koriandr a paprika.
Brik
Brik je křupavý trojúhelníkový smažený plátýnek plněný tuňákem, vejcem, petrželkou a kapary. Tento populární tuniský pokrm je tradičně podáván jako předkrm nebo jako rychlé občerstvení.
Lablabi
Lablabi je tradiční tuniská polévka z cizrny, která se podává s chlebem, octem, česnekem a harissa pastou. Polévka je často ochucena koriandrem, kmínem a olivovým olejem. Lablabi je oblíbenou snídaní i večeří v Tunisku.
Chorba
Chorba je tuniská polévka, která se skládá z masa, zeleniny a luštěnin. Tradičně se podává s chlebem nebo s kuskusem jako předkrm. Chorba je oblíbená po celém Tunisku a je známa svou výživou a chutí.
Mechouia
Mechouia je tradiční tuniský salát z grilované zeleniny, jako jsou papriky, rajčata a cibule. Salát je ochucený olivovým olejem, citronovou šťávou, harissa pastou a často se podává s tvrdým vejcem, tuňákem a olivami.
Tajine
Tuniský tajine je odlišný od marockého tajine. Jde o pečený pokrm z masa (nejčastěji jehněčího nebo kuřecího), vajec, brambor a zeleniny, ochucený kořením, jako je kmín, koriandr a paprika. Tuniský tajine se často podává s chlebem nebo kuskusem jako hlavní chod.
Merguez
Merguez je tradiční tuniská jehněčí nebo hovězí klobása ochucená kořením, jako je paprika, česnek a koriandr. Merguez se často griluje nebo smaží a podává se s chlebem, zeleninou nebo jako součást tajine.
Ojja
Ojja je tuniský pokrm z rajčatové omáčky, vajec a kořeněných klobás merguez. Omáčka je často ochucena harissa pastou, koriandrem a kmínem. Ojja se tradičně podává s chlebem nebo kuskusem jako hlavní chod.
Fricassee
Fricassee je tuniský sendvič v křupavé smažené bagetě, plněný tuňákem, vejcem, olivami, kapary a harissa pastou. Fricassee je oblíbené rychlé občerstvení a často se podává jako předkrm.
Samsa
Samsa je tradiční tuniský sladký pokrm, který se skládá z trojúhelníkových plátů filo těsta, naplněných ořechy, medem a různými kořením, jako je skořice a kardamom. Samsa je oblíbeným dezertem v Tunisku a často se podává na oslavách a svatbách.
Makroud
Makroud je tradiční tuniský sladký pokrm z těsta ze semoliny, naplněný datlovou pastou a smažený nebo pečený do zlatova. Makroud je často politý medem nebo cukrovým sirupem a posypaný sezamovými semínky. Tento dezert je oblíbený na různých oslavách a svatbách.
Assida
Assida je sladká tuniská kaše z pšeničné nebo kukuřičné krupice, která se vaří v mléce nebo vodě a je ochucena medem, máslem a různými kořením, jako je skořice, vanilka a kardamom. Assida je tradičně podávána jako snídaně nebo dezert, často při zvláštních příležitostech.
Při návštěvě Tuniska nezapomeňte ochutnat tyto tradiční pokrmy, které vám poskytnou autentický zážitek z tuniské kuchyně a kultury. Navštivte tradiční tržiště, místní restaurace nebo pouliční stánky a ochutnejte tyto lahodné chutě, které odrážejí bohatství a rozmanitost tuniské gastronomie.
Nyní, když jste obeznámeni s těmito 12 tradičními tuniskými pokrmy, můžete se těšit na kulinářský zážitek, který si budete pamatovat ještě dlouho po návratu domů. Ať už jste dobrodružný jídlo milující cestovatel nebo hledáte komfortní chutě domova, tuniská kuchyně nabízí něco pro každého. Nezapomeňte také vyzkoušet místní vína a nápoje, jako je tradiční tuniský čaj nebo káva, které dokonale doplňují tyto lahodné pokrmy. Dobrou chuť a šťastné cestování!