Tuniská kuchyně – bohatá, rozmanitá, plná chutí

Tunisko - tradiční kuchyně

Shakshouka: Více než jen snídaně

Shakshouka je lahodná kombinace vajec pošírovaných ve výrazné rajčatové omáčce. Ačkoliv má neobvyklé jméno, jídlo je jednoduché a snadno se připravuje. Obvykle se vyrábí v pánvi, ve které se smaží cibule, rajčata a koření, dokud omáčka nezhoustne, a poté se do ní přidají vejce k pošírování. Je to skvělý způsob, jak začít den, ale může být podáván i jako hlavní chod k obědu nebo večeři.

Brik: Křupavá pochoutka

Tuniský brik je oblíbeným jídlem, které obsahuje tenké těsto naplněné různými pikantními ingrediencemi. Tradičně se používá těsto malsouqa, ale běžně dostupné těsto phyllo je často používáno jako náhrada. Brik je obvykle plněný vajcem, tuňákem a kapary a je smažený do zlatova. Když kousnete do křupavého obalu, setkáte se s lahodným a vláčným vnitřkem, který je naprosto neodolatelný.

Mechouia salát: Grilovaná lahůdka

Mechouia je tuniský salát vyrobený z grilovaných, hrubě nasekaných cibulí, paprik, rajčat a česneku, který je zakápnut olivovým olejem a dochucen kmínem, solí a černým pepřem. Salát je obvykle ozdoben vařenými vejci, olivami a tuňákem. Je to skvělý doplněk k jakémukoli jídlu a je obzvláště oblíbený během horkých letních měsíců díky své osvěžující chuti.

Fricassee: Sendvič s twistem

Fricassee je tradiční tuniský sendvič, který je plný chutí, ale také kalorií. Základem je těsto vyrobené z mouky, vajec, oleje, soli, vody a kvasnic, které je poté tvarováno do kulatých nebo protáhlých bochánků a smaženo v horkém oleji. Tyto bochánky jsou poté naplněny tuňákem, olivami, kapary, vařeným vejcem a pikantní omáčkou harissa. Je to skvělý způsob, jak zažít tuniskou uliční kuchyni, aniž byste museli opustit svůj domov.

Lablabi: Více než jen polévka

Lablabi je tuniská cizrna, skutečná základní potravina pro pracující třídu – levná, rychle se připravuje, sytí a běžně se nachází v levných restauracích. Lablabi je horké a pikantní jídlo, také docela mastné a těžké, obvykle ochucené česnekem, kmínem a dalšími kořením. Je to skvělý způsob, jak se zahřát během chladných zimních měsíců a zároveň zažít autentickou tuniskou kuchyni.

Kafteji: Směs grilovaných lahůdek

Kafteji je tradiční tuniské jídlo vyrobené z grilované zeleniny. Typická zelenina používaná v tomto pokrmu zahrnuje lilek, papriky, brambory, rajčata, cukety a dýně. Zelenina je smažena, nase

kána a poté kombinována s (často smaženými) vejci. Je to skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu a připravit něco, co je nejen chutné, ale také výživné.

Loubia: Bílá fazolová polévka

Loubia je tradiční severoafrické jídlo skládající se z dušených bílých fazolí. Toto jídlo je velmi oblíbené v marockých, tuniských, alžírských a libyjských domácnostech, kde se fazole, které byly duseny v pikantní rajčatové omáčce, obvykle nabírají chlebem.

Msemen: Ploché chleby z Maghrebu

M’semen je tradiční maghrebský plochý chléb vyrobený z kombinace mouky, krupice, cukru, soli, kvasnic, teplé vody, oleje a čerstvého másla. Těsto se hněte, dokud není hladké, a kousky z něj jsou poté vyrovnány a tvarovány do čtverců, které jsou smaženy na pánvi dokud nejsou zlaté.

Bambalouni: Tuniské koblihy

Bambalouni jsou tradiční tuniské koblihy, které jsou obzvláště oblíbené ve vesnici Sidi Bou Said. Jsou vyrobeny z mouky, horké vody, kvasnic a soli. Po přípravě těsta se smaží v horkém oleji dokud nejsou zlaté a poté se posypou cukrem.

Zlabia: Sladká pochoutka z Persie

Ačkoliv se věří, že má svůj původ v Persii, zulbia nebo jalebi je mezinárodní dezert s variantami, které se rozšířily po celém Středním východě, Indii a Asii. V základní formě je tento sladký dezert vytvořen kombinací mouky s kvasnicemi a poté smažen v horkém oleji a namočen v cukrovém sirupu.

Assidat zgougou: Dezert z jehličnatých semen

Assidat zgougou je tradiční tuniský dezert vyrobený z kombinace semen alepského borovice, cukru, mouky, škrobu, vody a růžové vody. Semena zgougou jsou mletá a kombinována s cukrem, moukou a škrobovou moukou, poté se neustále míchají, dokud směs nezhoustne.

Couscous: Srdce tuniské kuchyně

Couscous je nepochybně jedním z nejznámějších jídel severní Afriky a v Tunisku je to národní poklad. Tato drobná semolová krupice je pářena nad horkým vývarem a může být podávána s různými druhy masa, zeleniny a omáček. V Tunisku je couscous často ochucen harissou, pikantní červenou omáčkou, která dodává jídlu extra šmrnc.

Harissa: Duše tuniské kuchyně

Harissa je pikantní červená omáčka, která je základem mnoha tuniských jídel. Vyrábí se z červených paprik, česneku, soli a různých koření. Je to nezbytná součást tuniské kuchyně a je podávána téměř ke všemu, od sendvičů až po hlavní pokrmy.

Tabil: Tajemství tuniského koření

Tabil je tradiční tuniská kořenící směs, která se skládá z kmínu, koriandru, sušené červené papriky a česneku. Toto koření dodává tuniským jídlům jejich charakteristickou chuť a je nezbytné pro přípravu mnoha tradičních pokrmů.

Makroud: Sladká pochoutka z datlí

Makroud je oblíbený tuniský dezert vyrobený z těsta z krupice, které je plněno datlovou pastou a poté smaženo a namočeno v medovém sirupu. Tyto malé sladkosti jsou často podávány během svátků a speciálních příležitostí a jsou oblíbené u dětí i dospělých.

Brik s tuňákem: Rychlý a chutný oběd

Brik je tenký plát těsta, který je plněn různými ingrediencemi, nejčastěji tuňákem, kapary a vajcem, a poté smažen do zlatova. Je to rychlý a chutný oběd, který je oblíbený po celém Tunisku.

Chorba: Tradiční tuniská polévka

Chorba je tradiční tuniská polévka, která se často podává během měsíce ramadán. Je vyrobena z jehněčího masa, rajčat, čočky a různých koření a je podávána s kouskem chleba.

Tagine: Tuniský pokrm, ne marocký hrnec

Ačkoli mnoho lidí spojuje tagine s marockým hrncem, ve kterém se vaří, v Tunisku je tagine spíše podobný quiche. Je to směs vajec, masa (obvykle kuřecího nebo jehněčího), zeleniny a koření, která je pečena do zlatova.

Mint Tea: Odpolední rituál

Mátový čaj je oblíbeným nápojem v Tunisku a je často podáván s hrstkou piniových oříšků nebo sladkostí. Je to skvělý způsob, jak se osvěžit během horkého dne nebo se zahřát během chladného večera.

Felfel Mehchi: Plněné papriky tuniským způsobem

Felfel Mehchi jsou papriky plněné směsí masa, rýže a koření, které jsou poté pečeny v rajčatové omáčce. Je to bohaté a výživné jídlo, které je oblíbené v tuniských domácnostech.

Tuniská kuchyně je bohatá, rozmanitá a plná chutí. Od tradičních jídel jako couscous a harissa až po sladkosti jako makroud a bambalouni, je zde něco pro každého. Pokud plánujete návštěvu Tuniska, určitě nevynechejte příležitost ochutnat některé z těchto tradičních pokrmů a zažít pravou chuť tuniské kuchyně.

Mohlo by se vám také líbit...