Tunisko je země bohatá na kulturu a historii, ale také na jedinečnou a rozmanitou kuchyni. Tuniská kuchyně je ovlivněna různými kulturami, včetně berberské, arabské, turecké a francouzské, což vede k široké škále chutí a pokrmů. V říjnu a listopadu, kdy se teploty pohybují v příjemném rozmezí 20-25°C, je ideální doba pro prozkoumání tuniské gastronomie.
Tuniské speciality
Jedním z nejznámějších tuniských jídel je kuskus. Tento pokrm se skládá z drobných, lehkých a jemných zrnek, které jsou ideálně uspořádány do pyramidy a podávány na talíři na konci jídla. Kuskus je národním jídlem Tuniska a je nezbytným pokrmem v každé tuniské restauraci.
Dalším oblíbeným tuniským jídlem je Shakshouka, což je lahodná kombinace vajec pošírovaných v pikantní rajčatové omáčce. Toto jídlo je jednoduché a snadné na přípravu. Obvykle se připravuje v pánvi, ve které se cibule, rajčata a koření vaří, dokud se nevytvoří hustá omáčka, do které se pak rozbijí vejce.
Brik je další populární tuniský pokrm, který se skládá z tenkého těsta naplněného různými chutnými ingrediencemi. Tradičně se používá těsto malsouqa, ale často se nahrazuje dostupnějším těstem phyllo. Brik může být naplněný různými ingrediencemi, včetně tuňáka, vejce, petrželky a kapar.
Mechouia je tuniský salát, který se skládá z grilovaných, hrubě nasekaných cibulí, paprik, rajčat a česneku, které jsou pokapány olivovým olejem a dochuceny kmínem, solí a černým pepřem. Salát je pak obvykle ozdoben natvrdo vařenými vejci, olivami a tuňákem.
Fricassee je tradiční tuniský sendvič, který je plný chutí, ale také kalorií. Základ je vyrobený z mouky, vajec, oleje, soli, vody a kvasnic a poté
je tvarován do kulatých nebo prodloužených bochníků, které se smaží v horkém oleji. Sendvič je pak naplněný různými ingrediencemi, včetně tuňáka, oliv, kapar, natvrdo vařených vajec a pikantní omáčky harissa.
Lablabi je tuniská polévka z cizrny, která je skutečnou základní potravinou pro pracující třídu – je levná, rychle se připravuje, je výživná a běžně se nachází v levných restauracích. Lablabi je horké a pikantní jídlo, také docela mastné a těžké, a je obvykle ochucené česnekem, kmínem a harissou.
Kafteji je tradiční tuniské jídlo vyrobené z smažené zeleniny. Typické zeleniny používané v tomto pokrmu zahrnují lilek, papriky, brambory, rajčata, cukety a dýně. Zelenina se smaží, naseká a poté se kombinuje s (často smaženými) vejci.
Loubia je tradiční severoafrické jídlo skládající se z dušených bílých fazolí. Toto jídlo je velmi oblíbené v marockých, tuniských, alžírských a libyjských domácnostech, kde se fazole, které byly pomalu vařené v pikantní rajčatové omáčce, obvykle nabírají chlebem.
Msemen je tradiční maghrebský plátýnek vyrobený z kombinace mouky, krupice, cukru, soli, kvasnic, teplé vody, oleje a přepuštěného másla. Těsto se zpracuje, dokud není hladké, a kusy z něj se pak vyrovnají a tvarují do čtverců, které se smaží na pánvi.
Nejlepší restaurace a trhy
Pokud jde o místa, kde můžete ochutnat autentická tuniská jídla, několik restaurací a trhů se vyznačuje vynikajícími hodnoceními a širokou nabídkou jídel.
Restaurace Dar El Jeld v Tunisu je známá svým kuskusem, salátem Mechouia a Brikem. Tato restaurace je oblíbená mezi místními i turisty a je známá svou autentickou tuniskou kuchyní a přátelskou atmosférou.
Restaurace Chez Mohssen v La Goulette je dalším skvělým místem k ochutnání tuniské
kuchyně, zejména jejich Briků. Tato restaurace je oblíbená pro svou autentickou atmosféru a vynikající jídlo.
Baigné Tunis Medina je další skvělou restaurací v Tunisu, která je známá svými Fricassees. Tato restaurace je oblíbená pro svou autentickou atmosféru a vynikající jídlo.
Tuniské nápoje
Pokud jde o nápoje, Tunisko má také několik tradičních nápojů, které stojí za to vyzkoušet. Boukha je průzračný, bezbarvý tuniský alkoholický nápoj, který se destiluje z kvašených fíků. Tento nápoj byl poprvé vyroben v roce 1820 Yaakovem Bokobsou. Spolu se svými syny vylepšil recept v roce 1870 a nápoj se stále vyrábí podle tohoto receptu.
Thibarine je sladký likér, který pochází z Tuniska. Často se říká, že je na bázi datlí, ale přesné složení a recept jsou drženy v tajnosti. Jediné známé složky zahrnují alkohol, cukr a byliny.
Tuniská kuchyně je bohatá a rozmanitá, s mnoha jedinečnými a chutnými pokrmy k vyzkoušení. Ať už jste milovníkem jídla, který hledá nové chutě k objevování, nebo jen návštěvníkem, který chce ochutnat místní kuchyni, Tunisko vám nabídne mnoho gastronomických dobrodružství.